Chráněné bydlení

Chráněné bydlení vzniklo v lednu roku 2008. Impulsem pro vznik služby bylo komunitní plánování města Litoměřice, které ukázalo, že služba podobného charakteru v litoměřickém regionu chybí.

Uživateli a uživatelkami Chráněného bydlení jsou lidé s lehkým či středně těžkým mentálním znevýhodněním, jejichž schopnost samostatně bydlet je ztížena do té míry, že potřebují individuální podporu. Služba je poskytována lidem ve věku od 18 do 64 let, které jsou schopny základní sebeobsluhy.

Posláním
Chráněného bydlení je poskytnout lidem s mentálním znevýhodněním bydlení s takovou podporou, která jim umožní žít co nejvíce samostatně, životem srovnatelným s běžným způsobem života jejich vrstevníků.

Cílem
Chráněného bydlení je podporovat soběstačnost uživatelů/uživatelek v oblasti bydlení tak, aby se stali co nejméně závislí na poskytované službě a naučili se využívat své schopnosti, posilovat svou nezávislost, zodpovědnost a schopnost rozhodování

Dílčí cíle služby:

• Podpořit uživatele/uživatelky při zvládání každodenní péče o sebe sama.
  • Podpořit uživatele/uživatelky při zvládání péče o domácnost.
  • Podpořit uživatele/uživatelky při uplatňování jeho práv a svobod a oprávněných zájmů.
  • Podpořit uživatele/uživatelky při využívání veřejně dostupných služeb.
  • Podpořit uživatele/uživatelky v zapojení se do pracovních aktivit.
  • Podpořit uživatele/uživatelky při využívání volného času.
  • Podpořit uživatele/uživatelky při začleňování do života ve městě.

Chráněné bydlení v Terezíně je držitelem čestného uznání (2. místo) v soutěži 4. ročníku projektu Cena kvality v sociální péči za rok 2008 (vyhlašovatelem odborný časopis Sociální péče).

Tato služba je hrazená také z darů - PODPOŘTE NÁS I VY!